2020 Law Enforcement Design Awards (Facilities III – Notable)

Kimberley K. Jacobs Neighborhood Policing Center

Project Description

Precinct #1 serves the City of Columbus’s growing far north community. The site is bounded by residential development to the north and south, Sancus Blvd. to the west, and a stream conservation easement and city recreation center to the east. The 3.8-acre site is bisected by a private drive that serves access to the neighborhood recreation center.

The design team involved the local neighborhood commission in the planning of the new facility. The bike path connections to the existing school, residential communities, and recreation center were maintained to enhance connectivity with the neighborhood. The public entrance to the station / community room via the public parking located adjacent to Sancus Blvd. provides a visible connection to the community while serving as an internet purchase exchange zone covered by CCTV cameras. The secure police parking is located on the east side of the building. This includes a 15-space covered cruiser parking area with fiber connectivity for cruiser video uploading. Exterior materials of brick and metal panels blend the station with the materials of the adjacent community center to create a cohesive image for the neighboring city facilities.

The 12,138-sf facility is designed to house two precincts and a midwatch shift. The design features a central spline that organizes both the public and police entry / circulation points to the building. The Community / Training Room and support spaces are located off this spline on the public side. On the police side this becomes locker space for tactical gear that can be accessed in-route to assigned vehicles. The heart of the station is the roll call space which is surrounded by shift offices, gender-neutral locker room space, and the mobile substation garage. The station includes a small kitchen and physical training area for use before or after shift.

 

Additional Project Information

The building contains a Tornado Storm Shelter in accordance with Building Code requirements to accommodate 79 persons (49 Community Room + 30 Officers at Shift Change). Low maintenance, highly durable materials were used throughout the design including ground face CMU walls, epoxy resin flooring, and quartz countertops. To counteract the mass of these materials- high ceilings, translucent wall panels, skylights, and clerestory windows along with ambient lighting have been added to provide openness while maintaining the facility’s enhanced security goals. This project was designed using LEED version 3 and is anticipating LEED Silver certification.

To mitigate the changes in traffic patterns, added vehicle activity and flow of the site caused by the operation of the new substation, the design team worked with the City to widen the existing private drive (added additional turn lane) as well as Sancus Blvd. (added additional turn lane). To provide for the drainage of the site and private drive, the design includes two detention basins on the south and eastern portions of the site.